Συχνά οι άνθρωποι αναρωτιούνται «Γιατί το έκανα αυτό στον εαυτό μου;» Κοιτάζοντας πίσω στο χρόνο, συνειδητοποιούμε πολλές φορές ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να χωρέσουμε σε ξένα καλούπια και όχι στο δικό μας. Λυγίζουμε σε διαφορετικά σχήματα για να ευχαριστήσουμε τους άλλους, το παιδί μας, το σύντροφό μας, το δάσκαλό μας, και τελικά εξαντλούμε τους εσωτερικούς μας πόρους.
Μια ενήλικη θεραπευόμενη, θυμάται και περιγράφει τον εαυτό της ως “το παιδί που έχει δυσλεξία”. ‘Εχοντας υιοθετήσει την ταμπέλα αυτή, θυμάται να νιώθει συνεχώς ανεπαρκής, ταπεινωμένη, ανήμπορη να ευχαριστήσει τους γονείς ή τους δασκάλους. Οι παιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν οι τελευταίοι, δημιουργούσαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί ένιωθε να πιέζεται, πως πρέπει να ευχαριστήσει κάποιον τρίτο, χωρίς όμως να έχει επαφή με το δικό του συναίσθημα.
Πολλοί ενήλικες ακόμη και σήμερα νιώθουν στην πραγματικότητα σαν το παίδί που στο σχολείο ή στο σπίτι η δασκάλα ή οι γονείς το έκαναν συνεχώς να αισθάνεται λίγο. Τα λάθη των παιδιών πχ. λόγω της δυσλεξίας (ορθογραφικά, αναγραμματισμοί κ ά.) δεν είναι κάτι που μπορούν να τα διαχειριστούν οι μεγάλοι, πόσο μάλλον να τα αποδεχθούν. Συχνά στα λάθη των άλλων καθρεφτίζουμε τα δικά μας λάθη. Όταν όμως δεν έχουμε μάθει πως να αποδεχόμαστε τις δικές μας ελλείψεις και τα δικά μας λάθη, δεν ανεχόμαστε τις ελλείψεις και τα λάθη των άλλων. Παρατηρείστε πώς στέκεστε απέναντι στο λάθος του παιδιού σας και πως στέκεται εκείνο απέναντι στα λάθη του. Υπάρχει φόβος; Υπάρχει εκνευρισμός ή επίκριση;
Η έλλειψη της αποδοχής καθιστά μια σχέση μη λειτουργική, είτε πρόκειται για τη σχέση με τον εαυτό μας, είτε με κάποιον άλλο. Αποδέχομαι τον εαυτό μου και τότε μπορώ και αποδέχομαι τον άλλο. ‘Οταν δεν νιώθουμε αποδοχή, αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα.
Μπορούμε να χειριστούμε την κατάσταση πολύ διαφορετικά. Να αποδεχθούμε ριζικά ότι δεν είμαστε σε θέση πάντα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των άλλων. Να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το γιατί η κατάσταση δεν λειτουργεί για εμάς. Να καταφέρουμε να αποδεχθούμε ότι είναι εντάξει να κάνουμε λάθη! Είναι εντάξει να μην είμαστε τέλειοι. Αυτό θα μας απελευθερώσει να εξερευνήσουμε πολλές άλλες δυνατότητες. Θα μπορούμε να ζητάμε βοήθεια και την κατάλληλη υποστήριξη, θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε τις προσδοκίες των άλλων. Μπορούμε να τολμήσουμε να κοιτάξουμε προσεκτικά τον εαυτό μας και να εγκαταλείψουμε την ανάγκη να έχουμε δίκιο και να κερδίζουμε και αντ’ αυτού να αγαπήσουμε πλήρως τον εαυτό μας για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία μας και όλα όσα η ζωή μας φέρνει.
Τι είναι η γνήσια αποδοχή;
Η γνήσια αποδοχή είναι η πρακτική του να σταματήσετε τον εαυτό σας να πιέζει να γίνουν τα πράγματα ενάντια στην πραγματικότητα που είναι εκτός του ελέγχου σας και να εύχεστε τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Αντ’ αυτού, απαιτεί να αποδεχτείτε και να αγκαλιάσετε καταστάσεις, ανθρώπους, ακόμα και τον εαυτό σας όπως είναι.
Η γνήσια αποδοχή είναι μια εξαιρετικά ισχυρή πρακτική. Αντί να εστιάζετε στο πρόβλημα, σας επιτρέπει να εστιάσετε στις πιθανές λύσεις. Δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπετε αυτό που θέλετε, αλλά δίνετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να σταματήσει να γκρινιάζει για τη ζωή, να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι πραγματικές σας προτεραιότητες και να γίνει δημιουργικός στο να βρίσκει λύσεις και να νιώθει απελευθερωμένος.
Πώς θα εφαρμόζατε τη ριζική αποδοχή στην καθημερινή σας ζωή;
Συχνά υποφέρουμε επειδή έχουμε πληγωθεί από τους ανθρώπους ή καταστάσεις στη ζωή μας. Η ζωή πολλών ανθρώπων θα ήταν πολύ καλύτερη αν:
– Ο/η σύντροφός σας ήταν πιο στοργικός/ή
– Αν η υγεία σας ήταν καλύτερη
– Αν είχατε κάνει άλλη επιλογή
– Αν είχατε περισσότερα χρήματα
Αλλά, εδώ είναι το θέμα. Έχετε αυτό που έχετε. Αν εστιάζετε όλη σας την ενέργεια στους άλλους ανθρώπους και σε καταστάσεις έξω από εσάς, ξεχνάτε το πιο σημαντικό μέρος της εξίσωσης – ΕΣΑΣ! Η ριζική αποδοχή σας επαναφέρει στη θέση του οδηγού της δικής σας ζωής, ώστε να μην είστε πλέον στο έλεος του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται οι άλλοι ή των καταστάσεων που ζείτε. Σας βοηθά να αναλάβετε την ευθύνη για τα συναισθήματά σας και τα αποτελέσματά σας.
Μέσω της αποδοχής των δύσκολων καταστάσεων, θα μπορέσετε να βρείτε τρόπους για να:
– Να αναγνωρίσετε πώς ο σύντροφός σας προσπαθεί να δείξει ότι σας αγαπά ή θα μάθετε να επικοινωνείτε τις ανάγκες σας με πιο υγιή τρόπο
– Να αποδεχθείτε την κατάσταση της υγείας σας και να υιοθετήσετε νέους τρόπους αντιμετώπισης
– Να κάνετε ένα βήμα πίσω από το θυμό για την επιλογή σας, να κατανοήσετε τη συμπεριφορά σας και να την αποδεχθείτε.
– Να θέτετε στόχους, όρια, να είστε πιο αυστηροί και πιο διεκδικητικοί
Πώς μπορεί η Υπνοθεραπεία να βοηθήσει στην αποδοχή;
Η Υπνοθεραπεία μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε πρόσβαση στο υποσυνείδητο και να φέρουμε στο φως τον ασυνείδητο μοτίβο που οδηγεί τη συμπεριφορά μας. Θα σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως “Γιατί παίρνετε τόσο προσωπικά τη συμπεριφορά και τις απόψεις των άλλων;”.
Έχετε μάθει, ότι η αυτοεκτίμηση συνδέεται με το πώς αισθάνονται οι άλλοι άνθρωποι για εσάς; Μέσω της Υπνοανάλυσης θα μπορείτε να απαντήσετε θεραπευτικά σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε, πώς και πού πληγωθήκατε για πρώτη φορά, ώστε να απελευθερώσετε όλη την αρνητικότητα και τους κακούς συνειρμούς με αυτές τις αναμνήσεις και να ξεκινήσετε από την αρχή. Οι άνθρωποι στη ζωή σας δεν θα αλλάξουν, αλλά εσείς θα αλλάξετε. Μόνο όταν αλλάξετε εσείς, θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε διαφορετικά στους ανθρώπους γύρω σας και μόνο τότε θα αλλάξουν τα αποτελέσματα που βιώνετε.