Skip to content Skip to footer

Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Στόχος της υπνοθεραπείας είναι να ανακαλύψουμε ουσιαστικές εναλλακτικές λύσεις για τους σημερινούς μη ικανοποιητικούς τρόπους σκέψης, συναισθήματος ή συμπεριφοράς. Η υπνοθεραπεία μας βοηθάει να γίνουμε πιο δεκτικοί με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Επιπλέον, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για την προσωπική ανάπτυξη και την απελευθέρωση του εσωτερικού δυναμικού μας.

Τα οφέλη της Υπνοθεραπείας μπορεί να είναι μακροχρόνια ή σε αρκετές περιπτώσεις μόνιμα. Η κλινική ύπνωση είναι μία φυσική και ασφαλής διαδικασία, χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες.  Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση των συναισθημάτων άγχους, πόνου και νευρώσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη συμπεριλαμβάνει στις εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες ασθενών Παρηγορικής φροντίδας. 

Οι θεραπείες υπνοθεραπείας έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους για διάφορες καταστάσεις. Η ισχυρότερη εμπειρική απόδειξη αφορά στη χρήση θεραπειών ύπνωσης: 

στη διαχείριση του πόνου, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στην αϋπνία, σε διάφορες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με το στρες και σε συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Υπάρχουν σαφή στοιχεία από βιβλιογραφικές αναφορές που δηλώνουν ότι οι υπνωτικές θεραπείες είναι επίσης αποτελεσματικές για ένα ευρύ φάσμα άλλων προβλημάτων και καταστάσεων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. 

Παρά τις αυταρχικές μεθόδους του παρελθόντος που ίσως έχουμε ακούσει (αιωρούμενο εκκρεμές, δημόσιες υπνώσεις κ.ά.), η Υπνοθεραπεία σήμερα είναι μια επιτρεπτική προσέγγιση. Το σημαντικότερο πρόσωπο σε αυτή την υπνοθεραπευτική αλληλεπίδραση είναι ο θεραπευμένος και όχι ο θεραπευτής. Ο θεραπευτής δεν «ελέγχει» και δεν δίνει εντολές, αντίθετα «δίνει την ευκαιρία στον πρώτο, να ανταποκριθεί σε μια ιδέα». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι παρόλο που είστε πιο ανοιχτοί σε προτάσεις κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, δεν χάνετε τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας. 

Οι άνθρωποι μερικές φορές ανησυχούν ότι θα “χάσουν τον έλεγχο” στην ύπνωση. Η αλήθεια είναι ότι διατηρείτε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και είστε σε θέση να μιλήσετε αν το επιθυμείτε και μπορείτε να με διακόψετε όποτε το θελήσετε κατά τη διάρκεια της κλινικής ύπνωσης.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι ένα υπνωτισμένο άτομο δεν μπορεί να αναγκαστεί να κάνει κάτι ενάντια στη συνήθη ηθική ή δεοντολογική του κρίση ή στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις. 

Ακόμη και όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι δεν έχει υπνωτιστεί σε κάποια συνεδρία, με την πάροδο του χρόνου το επιθυμητό αποτέλεσμα της θεραπείας γίνεται αντιληπτό. Αν και η υπνοθεραπεία μπορεί να αξιοποιηθεί για την πρόσβαση στο εσωτερικό δυναμικό ενός ατόμου, ωστόσο δεν αποδίδεται πάντα το πραγματικό πλήρες δυναμικό. Βέβαια, δεν είναι μόνο το δυναμικό που η υπνοθεραπεία είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, αλλά και οι εσωτερικοί πόροι του ατόμου για να επιφέρει ευεργετικές αλλαγές. Από αυτή την άποψη, είναι η έμφυτη θεραπευτική ικανότητα του ίδιου μας του σώματος που μπορεί να διεγερθεί από την υπνοθεραπεία.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν βοήθεια μόνο για “σοβαρό λόγο”. Τότε μόνο θα επιστρέψουν στον εαυτό τους να κάνει αυτό το βήμα. Υπάρχει ωστόσο μια απλή συμβουλή: Αναζητείστε βοήθεια, όταν κάτι δημιουργεί δυσλειτουργία στην καθημερινότητά σας ή όταν απλά υπάρχει κάτι που θέλετε να αλλάξετε. Μπορεί να είναι αυτό που σας κάνει να μην κοιμάστε ή να μην ξυπνάτε καλά, ίσως μια σκέψη, μια ανησυχία, μια σχέση, μια φοβία, ένα οποιοδήποτε συναίσθημα ή αίσθηση ζωής. Της δική σας ζωής. Να αναζητήσετε ίσως το προσωπικό σας νόημα και να βρείτε τον προσανατολισμό σας. Ο δικός μου στόχος είναι να νιώσετε γρήγορα λειτουργικός και αυτόνομος άνθρωπος, ακόμα και έξω από τη θεραπεία.

Η  προσέγγιση που ακολουθώ είναι ολιστική,  συνδυάζοντας διάφορα ανθρωπιστικά μοντέλα, θεωρίες και τεχνικές από τη Γνωσιακή βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (Μindfulness), Προσωποκεντρική και τη Gestalt. Η εργασία μου συνίσταται στη δημιουργία μίας σχέσης εμπιστοσύνης και ασφάλειας. Δημιουργούμε ένα υποστηρικτικό και ειλικρινές περιβάλλον, όπου ο θεραπευόμενος νιώθει την άνευ όρων αποδοχή και δεν κρίνεται. Η δουλειά μου είναι να σας βοηθώ, να σας υποστηρίζω και να σας  τροφοδοτώ στο ταξίδι σας, αξιολογώντας τι σας εμποδίζει να έχετε μια καλή και σταθερή ζωή. 

Η διάρκεια όλης τη θεραπείας με κλινική ύπνωση, εξαρτάται από τη φύση του ζητήματος και από τον ίδιο τον θεραπευόμενο. Οι συνεδρίες Υπνοθεραπείας με Ψυχοθεραπεία, είναι πολλά περισσότερα από μία απλή συζήτηση και ύπνωση, καθώς το προφανές μοιάζει μόνο με την κορυφή ενός παγόβουνου. Το προσωπικό ταξίδι αναζήτησης και αυτοεκπλήρωσης είναι ξεχωριστό για τον καθένα, αφού ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του ρυθμό και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Ωστόσο, η εβδομαδιαία συνεδρία θεωρείται απαραίτητη για την κατάκτηση της νέας συνήθειας, μέσω της επανάληψης.

“Do not fear to repeat what has already been said. Men need (the truth) dinned into their ears many times and from all sides. Τhe first rumor makes them prick up their ears, the second registers, and the third enters.”

– René Laennec,18th century French physician

Αρχικά συζητάμε το πρόβλημα που σας απασχολεί ώστε να θέσουμε το στόχο της ψυχοθεραπείας σας. Θα λάβω το ιστορικό σας και το ιστορικό του συγκεκριμένου προβλήματος στο οποίο χρειάζεστε βοήθεια. Έτσι διαμορφώνουμε μία εξατομικευμένη στρατηγική ψυχοθεραπείας. Θα σας εξηγήσω τη διαδικασία της ύπνωσης και πώς χρησιμοποιείται στην υπνοθεραπεία για να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας. Ενδέχεται να υπάρξει κάποια προκαταρκτική δοκιμή και πρακτική εξάσκηση στην ύπνωση πριν την έναρξη της πλήρους θεραπείας. 

Στην Υπνοθεραπεία, συνδυάζω την υπνωτική διαδικασία με άλλες συμβουλευτικές και θεραπευτικές τεχνικές. Αυτό που χαρακτηρίζει τη συνολική θεραπεία, είναι η αποτελεσματική αποφόρτιση ψυχικών προσκολλήσεων και η εκπαίδευση στις αρχές του Mindfulness. Ανεξάρτητα από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, ίσως το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή σας. Ο στόχος είναι μέσα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας, μη κριτικής και “άνευ όρων“ αποδοχής, να νιώσετε γρήγορα λειτουργικός και αυτόνομος, ακόμα και έξω από τη θεραπεία, χωρίς τη βοήθεια του θεραπευτή. 

Επικοινωνήστε μαζί μου