Ο χώρος του γραφείου μου είναι το καταφύγιό μου. Έχει ησυχία, το άρωμα και τη μουσική της επιλογής μου και είναι γεμάτος από αγαπημένα αντικείμενα που με βοηθούν να χαλαρώνω και να νιώθω τη χαλαρωτική επίδραση μέσα μου. Ελπίζω το ίδιο να νιωθουν και οι πελάτες μου. Στο σπίτι αντίθετα, με τα μικρά παιδιά συνήθως δεν επικρατεί ησυχία. Υπάρχει πολλή χαρά και γέλιο, αλλά λίγη ησυχία. Ένιωθα πολύ κουρασμένη και χαλάρωνα στο σαλόνι, όταν η μικρή μου κόρη με φώναξε να πάω στο δωμάτιό της να μου δείξει μια ζωγραφιά της. “Μαμά έλα λίγο”, μου είπε αλλά εγώ δεν απάντησα. “Μαμά έλα λίγο”, επιμένει, “Τώρα” της απάντησα, αλλά πέρασαν 5 λεπτά. “Μαμά, γιατί δεν έρχεσαι όταν σε φωνάζω!; Είσαι κακή μαμά!”, “Ναι, ίσως είμαι!” της απάντησα. Χμ… Αυτή δεν είναι η επικοινωνία που θέλω. Τι έφταιξε και δεν πήγε καλά; Από που προέκυψε αυτή η βίαιη επικοινωνία;
Ποιά πίεση υπάρχει εκεί μέσα μας που πυροδοτεί τέτοιες αντιδράσεις; Έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε διαφορετικά; Είναι εντάξει να δικαιολογούμαστε και να κρυβόμαστε πίσω από την κούραση της ημέρας;
Η καλή επικοινωνία, είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να αναπτύξουμε. Υπάρχουν εργαλεία για να επικοινωνείτε αποτελεσματικά, με τρόπους ώστε να αισθάνεστε ότι εισακούεστε. Η προβληματική επικοινωνία είναι ένα θέμα που εμφανίζεται τακτικά στις θεραπευτικές συνεδρίες μου. Είτε πρόκειται για να βοηθήσετε το παιδί σας να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του, είτε για να σας βοηθήσει σε μια δύσκολη επαγγελματική συνάντηση, υπάρχουν συγκεκριμένα εργαλεία επικοινωνίας που θα σας βοηθήσουν να το κάνετε αποτελεσματικά.
Η εκμάθηση τρόπων μη βίαιης επικοινωνίας μας επιτρέπει να μετατρέψουμε μια σχέση, από τυπική και επιφανειακή, σε ουσιαστική και βαθιά. Παρατηρώ συχνά πως η τοξικότητα και ο βίαιος τρόπος επικοινωνίας, εμφανίζεται συχνά μεταξύ σηζύγων αλλά και γονιών και εφήβων. Η κατανόηση και υιοθέτηση ενός νέου τρόπου επικονωνίας, βοηθά τους πελάτες μου να κατανοήσουν πρώτα από όλα τα δικά τους συναισθήματα. Όταν συνδυάζουν αυτή την ενδοσκοπική γνώση με μια καλή τεχνική επικοινωνίας, αλλάζουν τα πάντα. Υπάρχει πάντα χώρος για επικοινωνία, ακόμα και αν είμαστε σίγουροι πως η πόρτα είναι κλειστή. Ακούω έφηβους που λένε πως κλείνουν την πόρτα του δωματίου τους επειδή έτσι μόνο νιώθουν ασφαλείς, ακού όμως και τους γονείς τους, που αδυνατούν να χτυπήσουν την πόρτα της καρδιά του παιδιού τους. ‘Ετσι, καταλήγουν στο “Δεν ξέρω πως νιώθει” και η απόσταση μεταξύ τους μεγαλώνει.
Τι νιώθεις;
Οι απαιτήσεις της καθημερινότητας είναι πολλές και πολύ εύκολα ξεχνάμε να αφιερώσουμε χρόνο να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε. Βιαζόμαστε και αντιδρούμε χωρίς να αφουγκραστούμε πριν από όλα τα δικά μας συναισθήματα. Αυτό οδηγεί σε μια κακή ποιότητα της επικοινωνίας, οποία βασίζεται στην ταχύτητα της επικοινωνίας και όχι στην ποιότητα. Εάν θέλετε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για περισυλλογή.
Συνιστώ σε όλους να αφιερώνουν 20 λεπτά κάθε μέρα, χωρίς περισπασμούς. Ούτε μουσική, ούτε βιβλίο, ούτε περιοδικό. Ιδανικά ανάμεσα στη φύση. Νομίζετε πως είναι εύκολο να μείνετε εστιασμένοι στις σκέψεις σας για 20 λεπτά; Δοκιμάστε το!
Η υπνοθεραπεία, θα σας βοηθήσει να χαλαρώνετε και να εστιάζετε όπου εσέις θέλετε, θα σας ενισχύσει με θεραπευτικές προτάσεις για αλλαγές στη συμπεριφορά σας και θα σας βοηθήσει να εκφράσετε τις δικές σας λέξεις για να σχηματίσετε σαφείς προτάσεις που θα ακούσουν οι άλλοι, με τρόπο ωφέλιμο για την επικοινωνία στις σχέσεις σας.
Αντιδρώντας συνειδητά
Είναι υπέροχο να γνωρίζεις ακριβώς πώς νιώθεις και, ακόμα καλύτερα όταν έχεις βρει λέξεις για να το περιγράψεις. Μερικές φορές όμως τα συναισθήματα μέσα σας βράζουν και ξεστομίζουμε κάτι ασυνάρτητο που δεν περιγράφει αυτό που νιώθετε με τρόπο που θα ακούσουν οι άλλοι. Η υπνοθεραπεία μας βοηθά να μάθουμε να κάνουμε μια παύση πριν την αντίδρασή μας. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών υπνοθεραπείας, θα βιώσετε τη διαύγεια του μυαλού που συνοδεύει την ύπνωση. Θα μάθετε με τεχνικές ενσυνειδητότητας, οι οποίες με την εξάσκηση θα σας βοηθήσουν να ακούτε προσεκτικά τις φωνές μέσα σας, να τους δίνετε το χώρο να υπάρξουν και να τις λαμβάνετε υπόψη σας στην αντίδρασή σας. Μαθαίνετε δηλαδή να αντιδράτε ενσυνείδητα εσείς και όχι το υποσυνείδητό σας. Μαθαίνετε να μην επαναλαμβάνετε αρνητικά μοτίβα συμπεριφοράς που μάθατε στο παρελθόν, ίσως στο σπίτι σας. Εσείς είστε αυτοί που αποφασίζετε.
Επικοινωνία
Κατανοήστε τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνείτε, ώστε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά. Αλλάζοντας το τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αλλάζουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε. Κατανοούμε, δείχνουμε συμπόνια, αγάπη και συγχώρεση, συναισθήματα που πολλές φορές μας είναι πολύ δύσκολο να τα νιώσουμε, πόσο μάλλον να τα εκφράσουμε!